6 april 2019: De gelegenheidsderby V.V. Blija 1 – V.V. Beetgum 1
Zaterdag 6 april stond in de 5e klasse B de wedstrijd tussen Blija en Beetgum op het schema. De nummer 6 tegen de nummer 3, met een klein halfuur tussen de beide sportparken. Op het eerste oog geen publiekstrekker.

Dat liep wel even anders!
Sinds het huidige seizoen staat, samen met leider Arjen Meijer, trainer Tiede Dijkstra voor het vlaggenschip van Blija. Tiede komt uit Beetgum en is daar altijd actief geweest in de voetballerij. Hij is in Beetgum een graag geziene trainer, leider, buurman, vriend en wat al niet meer. Dit bleek wel uit de aandacht die de wedstrijd kreeg in Beetgum. Er werd op de website www.vvbeetgum.nl zelfs een busreis naar Blija georganiseerd. Een ‘vrijwillige buscombi’, weer eens iets anders! Een prachtige actie, waar gretig gebruik van is gemaakt. Een afgeladen touringcar reed op zaterdagmiddag Blije in. De enthousiaste supporters hadden in de bus al wat versnaperingen gehad en de sfeer zat er direct al goed in.
De verrassing
Binnen de selectie van Blija 1 zijn een aantal regels opgesteld waar spelers zich aan dienen te houden. Een belangrijke daarvan is op tijd aanwezig zijn. Zo niet, liedje zingen voor het hele team. Een aantal spelers kunnen slecht kloklezen en zo gebeurt het regelmatig dat het liedje: Knoopkes van Piter Wilkens aan bod komt.

Het toeval wil dat Tiede, Piter Wilkens goed kent. Hij vroeg Piter of hij wellicht als motivatie voor de nieuw geboren derby Blija-Beetgum het lied ‘Knoopkes’ in de kleedkamer van Blija wilde zingen, ‘jawis wol’. En zo geschiede.
Er was zaterdag 6 april wederom menig speler te laat… en er moest door maar liefst 7 jongens gezongen worden.

Toen ze echter na de warming-up terug kwamen in de kleedkamer, zat daar idool Piter Wilkens te wachten. Samen met de gehele selectie, staf en de Pupil van de Week werd uit volle borst Knoopkes gezongen. Een fantastisch geslaagde stunt van Tiede!

De strijd
Toen was het tijd om het veld op te gaan. Onder een prachtige sfeeractie van de uitsupporters met vuurwerk en trommels en luid applaus van de thuissupporters liepen de mannen het veld op. Na de tos mocht de Pupil van de Week de eerste goal maken. Helaas voor Blija schreef de scheidsrechter deze niet in het boekje. Overigens was de Pupil van de Week er zelf wel heilig van overtuigd dat zijn goal wel telde en hij vertelde trots aan pake dat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd. Alle lof overigens voor de jonge arbiter. Hij floot een hele goede wedstrijd. Helaas voor ons zal hij vermoedelijk niet lang in de 5e klas fluiten…

Over de wedstrijd kunnen we wat mij betreft kort over zijn. Een sportieve wedstrijd met veel strijd. Beide ploegen gingen voor de winst.

Na 90 minuten gingen de 3 punten in de touringcar mee terug naar Beetgum. Een punt voor beide teams was terecht geweest, maar de derde helft zou dit puntenverlies snel doen vergeten.
Foto’s van de wedstrijd kunt u zoals altijd vinden op de website www.vv-blija.nl

De derde helft

Na de wedstrijd maakten de meer dan 100 toeschouwers zich op voor de derde helft. Het bier stond koud en de gehaktballen en frituurpan waren warm. Ook tijdens de derde helft kwam trainer Tiede in actie. Samen met zijn maat Theun vormt hij Duo TNT, bekend uit de Fryske Top 100. Bij het contracteren van de trainer zei hij direct: dan zorg ik voor een mooi optreden in de kantine. De wedstrijd tegen Beetgum was hier natuurlijk hét moment voor. Het duo zorgde vanaf het eerste nummer direct voor een goede sfeer en de hele kantine stond te dansen en ging in de polonaise door de zaal. Uiteraard zong men het bekende clublied van Beetgum een aantal keer, al deed het Tiede zeer, wat op veel bijval van de uitsupporters kon rekenen. Zo nu en dan was er even een korte pauze, zodat we ook de loterij via het draaiend rad konden doen. De vele vleesprijzen werden voor zover als mogelijk direct opgesneden en gingen rond door de kantine. Het bier (en de cola Beerenburg) vloeide rijkelijk en het barpersoneel kon het vullen van de koelkasten nauwelijks voorblijven. Ook de netjes in de frituurpannen zijn volgens mij geen moment leeg geweest. Inmiddels werd het later op de avond en het vertrek van de bus werd aangekondigd. Dit was even een domper, maar al snel kwam de verlossing vanuit de buschauffeur, de bus vertrok een uur later. Als dank een kop koffie en gehaktbal. Toen ook dit uur om was, de trainingsjassen allemaal weer bij elkaar waren gezocht(er zijn toch een aantal blijven liggen), er aan de bar nog snel wat consumpties voor in de bus waren gekocht, de handen geschud werden, iedereen elkaar had bedankt voor de zeer gezellige derde helft (de wedstrijd was iedereen al lang vergeten) was het tijd voor de uit club om te vertrekken.
De Blijaerder supporters hebben daarna het feestje nog even doorgezet. De uit club vermoedelijk ook in de bus terug.

We kijken als V.V. Blija terug op een fantastische dag. We hebben, ondanks het resultaat, een mooie pot voetbal gezien en een super derde helft gehad. We danken hiervoor onze vrijwilligers, supporters en de selectie. Daarnaast veel dank aan de supporters en selectie van Beetgum, Theun Larooi en uiteraard aan Piter Wilkens, Super! Grootste dank vandaag voor trainer Tiede, voor het organiseren van dit prachtige evenement!